Calhoun Residence and Pool House, Greenwich, Connecticut

Rudolph Architects was commissioned to restore and renovate this landmark quality estate home in Greenwich, Connecticut.

The scope of the project included a massive renovation of the interior of the home, a large family room addition, the enclosure of a large colonnaded porch and the design of a new pool/guest house. The fine, Neoclassical detailing of the home defined a clear design path for all of the project elements. Great efforts were put forth to restore and/or recreate the original details of the home. New construction elements of the project incorporated much of the detailing of the original home including; engaged Doric columns and balustrade, dentil moldings and egg and dart moldings. Location and siting of the pool house were critical in establishing new circulation and view axes through the estate’s gardens, as well as creating an overall harmony between the main residence and the new building. The stately pool house also functions as guest quarters. The Greek revival style of the building was inspired by the enclosed porch of the main residence. The open colonnade gives scale and order to the front façade, yet allows light and air to move freely about this garden folly.